Picklad silverlök och jalapeño: 2 st silverlök 2 st jalapeño 1 dl ättika 1 dl socker 2 dl vatten
Cheddarsås: 250 g cheddarost 0,75 dl grädde Salt och peppar
Gör så här:
Picklad silverlök och jalapeño: Strimla silverlök och jalapeño och lägg i värmetålig bunke. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll den varma lagen över löken och jalapeñon. Låt dra till servering.
Cheddarsås: Smält cheddarosten med grädden på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda och värma på vid servering.
Salta och peppra köttet. Grilla tills köttet nått en innertemperatur på 52°C för medium rare. Låt köttet vila i 10 minuter.
Servering: Lägg ett tjockt lager med cheddarsås i brödet. Strimla köttet tunt och lägg i brödet. Toppa med picklad silverlök och jalapeño. Avsluta med att ringla cheddarsås över cheese steaken.
”Min variant av en Philly cheese steak sandwich jag åt i USA. Riktig comfort food som funkar för hela familjen.”
Tabbouleh med rostat bovete: 0,5 dl bovete & 3 msk olivolja 100 g bladpersilja 3–4 tomater 1 gul lök 2 msk citronsaft 1 dl olivolja Salt och peppar
Gör så här:
Kebabspett: Blanda samman alla ingredienser till en smet. Låt vila i kylskåpet ca 30 minuter. Kläm fast färsen på spett, pensla med olivolja och grilla på hög värme tills köttfärsen är genomstekt.
Tabbouleh med rostat bovete: Lägg bovete och 3 msk olivolja i en stekpanna. Rosta på medeltemp i ca 10 minuter under omrörning. Låt bovetet rinna av på papper. Hacka persilja, tärna tomat och finhacka lök. Blanda samman alla ingredienser med rostat bovete. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Ta av kebaben från spettet och servera med tabbouleh och smulad fetaost i brödet.
”Kebabspett är sommar och barndom för mig. Kryddiga smaker, rostat bovete ger krisp i varje tugga och smulad fetaost som adderar fin sälta.”
Adam Thulin, receptkreatör
4 st Potato burger bun
600 g urbenad kycklinglårfilé 1 apelsin, zest och saft 2 vitlöksklyftor 3 msk olivolja Salt
Grillad majskräm: 2 förkokta majskolvar 1 dl crème fraiche 0,5 dl olivolja 2 msk citronsaft Salt och peppar
Topping: Färsk dragon
Gör så här:
Lägg kycklingen i en bunke. Tillsätt saft och zest från en apelsin. Riv ner vitlöksklyftor och tillsätt olivoljan. Blanda samman alla ingredienser och låt stå och dra i 30 minuter. Grilla på hög värme tills kycklingen fått fin färg.
Syrad morot: Skala morötterna och använd sedan skalaren för att göra långa remsor av moroten. Lägg i en skål. Koka upp vinäger, socker och vatten. Slå lagen över de strimlade morötterna. Låt stå till servering.
Grillad majskräm: Grilla majsen tills de fått en sotad yta. Skär bort majsen från kolven och lägg i en bunke. Tillsätt samtliga ingredienser och mixa till en kräm. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.
Servering: Lägg majskrämen i botten på brödet. Strimla sedan kycklingen och lägg på majskrämen. Toppa med de syrade morötterna och dragonblad. Lägg på locket.
”En lite annorlunda smakkombo som är en riktig höjdare. Jag lovar att den kommer impa på gästerna.”
Adam Thulin, receptkreatör
4 st Double Sesam burger bun
250 g sparris 2 st rödlök 1 aubergine 1 gul paprika 1 röd paprika Olivolja Citronzest från 0,5 citron 2–3 msk citronsaft Salt
Skär rödlök, aubergine och paprika i grova bitar. Skär bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla in alla grönsaker i olivolja. Grilla grönsakerna tills de fått fin färg och är mjuka. Blanda grillade grönsakerna med citronzest och citronsaft. Smaka av med salt.
Örtaioli: Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer tills aiolin blivit fluffig och grön. Smaka av med salt.
Servering: Pensla brödet på snittytan med olivolja och grilla tills brödet fått fin färg. Bred aioli på botten och locket på brödet. Fyll brödet generöst med grönsaker.
”Jag tycker grönsaker ska få lika mycket uppmärksamhet som kött under grillsäsongen. Det här är ett busenkelt recept som jag hoppas du testar.”
Blåmusslor i het tomatsås: 1 kg blåmusslor 2 vitlöksklyftor 400 g passerade tomater 1 dl vitt vin Olivolja 2 tsk chiliflakes Salt
Topping: Bladpersilja
Gör så här:
Ört- & vitlökssmör: Blanda ihop alla ingredienser. Bre på ett lager smör på snittytan av bröden och grilla sedan på hög värme utan lock tills de har fått en fin färg.
Blåmusslor i het tomatsås: Rensa och skölj blåmusslorna och släng de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Finhacka vitlöken och fräs i mycket olivolja. Tillsätt chiliflakes, vitt vin och passerade tomater. Låt puttra i 5 minuter. Lägg i blåmusslorna. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig ca 3–5 minuter. Smaka av med salt.
Servering: Servera musslorna rykande heta tillsammans med det grillade vitlöksbrödet. Doppa och dela gärna!
”Här är det faktiskt brödet som gör hela rätten. Detta kan bli en favorit i sommar.”