Bistroburgare

"Det här är den godaste hamburgaren jag någonsin gjort. Utan tvekan! Smockfull med umami, fett, syra, rök och mustighet så bara exploderar den i munnen på en när man tar första tuggan. Helt galet gott. Och med Korvbrödsbagarns maffiga Double Sesam bröd så blir det perfekt! Vardagslyx deluxe!"

/ Gustav Johansson "Jävligt Gott" 

4 port


Ingredienser

Soltorkad tomatröra

  • 250 g soltorkade tomater i olja
  • 0.5 dl olja från burken
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1.5 msk japansk sojasås
  • 2 krm chilifakes
  • 2 msk balsamvinäger

Klassisk burgardressing

  • 1.5 dl växtbaserad majonnäs
  • 0.5 dl ättiksgurka
  • 1 st rödlök, liten
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk amerikansk senap
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • Salt & svartpeppar efter smak

Fejkonchutney

  • 1 st gul lök
  • 260 g rökt tofu
  • 0.5 dl japansk sojasås
  • 0.5 dl sirap
  • 1 dl öl
  • 1 tsk liquid smoke
  • Svartpeppar efter smak
  • Rapsolja

Biffar

  • 500 g formbar sojafärs
  • 0.5 dl japansk sojasås
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk rapsolja
  • Svartpeppar Efter smak
  • Olja till stekning 
Gör så här

Soltorkad tomatröra: Mixa ihop alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med mer sojasås och balsamvinäger efter tycke och smak.

Klassisk burgardressing: Skala och finhacka löken. Finhacka gurkan. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Fejkonchutney: Skala och strimla löken tunt. Riv den rökta tofun på den grova sidan av ett rivjärn. De kanter som inte går att riva strimlar du men en kniv i tunna skivor.

Börja med att fräsa löken på hög värme i rikligt med rapsolja tills den börjat få lite färg. Slå därefter ner den rökta tofun och stek i 4-5 minuter till på medelhög värme tills den mesta vätskan från löken och tofun dunstat och allt fått fin färg.

Tillsätt alla blöta ingredienser och rör om så allt blandas. Stek sedan i ca 4-5 minuter till så alla ingredienser går ihop, det mesta av vattnet dunstar och du får kvar en tjock och krämig röra. Smaka av med mer sirap, sojasås och svartpeppar efter smak.

Biffar: Låt färsen tina framme i rumstemperatur ca 30 minuter eller 1,5 h i kylskåp tills den är så mjuk att den går att jobba med, men fortfarande rätt så kall. Den ska INTE bli rumstempererad, för då binder inte färsen lika bra längre.

Blanda ner sojasås, ketchup, svartpeppar och rapsolja i färsen och blanda väl. Provstek gärna en liten bit så du är nöjd med balansen i smakerna.

Forma 4 st ca 120 g stora biffar och stek dem därefter på medelhög värme ca 3-4 minuter per sida tills de fått fin färg och känns fasta när du trycker på dem. Lägg en skiva ost på varje biff och slå därefter ner lite vatten i stekpannan. Täck med lock i 20-30 sekunder så hjälper ångan från vattnet till att smälta osten perfekt. 

Innan servering: Rosta bröden i stekpannan efter att du har stekt burgarna. Detta gör brödet mycket saftigare och godare - ett absolut måste!
Bygg därefter burgarna så här: Soltorkadtomatröra i botten, därefter amerikansk gul senap och rikligt med ättiksgurka. På med biffen med ost, och toppa denna med rikligt med fejkonchutney och sist en redig klick burgardressing. På med locket, ge den en liten klapp och hugg in och njut!