GRILLADE GRÖNSAKER MED ÖRTAIOLI
”Jag tycker grönsaker ska få lika mycket uppmärksamhet som kött under grillsäsongen. Det här är ett busenkelt recept som jag hoppas du testar.”
Receptkreatör Adam Thulin,
vinnare av Sveriges Mästerkock 2022
4 port
Grillade grönsaker
- 250 g sparris
- 2 st rödlök
- 1 aubergine
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- Olivolja
- 0,5 citron, zest
- 2–3 msk citronsaft
- Salt
Örtaioli
- 1 dl majonnäs
- 1,5 dl crème fraiche
- 0,5 vitlöksklyfta
- 3 dl persilja, finhackad
- Salt
Grillade grönsaker: Skär rödlök, aubergine och paprika i grova bitar. Skär bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla in alla grönsaker i olivolja. Grilla grönsakerna tills de fått fin färg och är mjuka. Blanda grillade grönsakerna med citronzest och citronsaft. Smaka av med salt.
Örtaioli: Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer tills aiolin blivit fluffig och grön. Smaka av med salt.
Servering: Pensla brödet på snittytan med olivolja och grilla tills brödet fått fin färg. Bred aioli på botten och locket på brödet. Fyll brödet generöst med grönsaker.