ÖRT- OCH VITLÖKSBRÖD MED HETA BLÅMUSSLOR

”Här är det faktiskt brödet som gör hela rätten. Detta kan bli en favorit i sommar.”

Receptkreatör Adam Thulin,
vinnare av Sveriges Mästerkock 2022

4 port


Ingredienser

Ört- & vitlökssmör

  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl bladpersilja, finhackad

Blåmusslor i het tomatsås

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g passerade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • Olivolja
  • 2 tsk chiliflakes
  • Salt

Topping

  • Bladpersilja

 

Gör så här

Ört- & vitlökssmör: Blanda ihop alla ingredienser. Bre på ett lager smör på snittytan av bröden och grilla sedan på hög värme utan lock tills de har fått en fin färg.

Blåmusslor i het tomatsås: Rensa och skölj blåmusslorna och släng de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Finhacka vitlöken och fräs i mycket olivolja. Tillsätt chiliflakes, vitt vin och passerade tomater. Låt puttra i 5 minuter. Lägg i blåmusslorna. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig ca 3–5 minuter. Smaka av med salt.

Servering: Servera musslorna rykande heta tillsammans med det grillade vitlöksbrödet. Doppa och dela gärna!