ÖRT- OCH VITLÖKSBRÖD MED HETA BLÅMUSSLOR
”Här är det faktiskt brödet som gör hela rätten. Detta kan bli en favorit i sommar.”
Receptkreatör Adam Thulin,
vinnare av Sveriges Mästerkock 2022
4 port
Ört- & vitlökssmör
- 50 g rumstempererat smör
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 dl bladpersilja, finhackad
Blåmusslor i het tomatsås
- 1 kg blåmusslor
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g passerade tomater
- 1 dl vitt vin
- Olivolja
- 2 tsk chiliflakes
- Salt
Topping
- Bladpersilja
Ört- & vitlökssmör: Blanda ihop alla ingredienser. Bre på ett lager smör på snittytan av bröden och grilla sedan på hög värme utan lock tills de har fått en fin färg.
Blåmusslor i het tomatsås: Rensa och skölj blåmusslorna och släng de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Finhacka vitlöken och fräs i mycket olivolja. Tillsätt chiliflakes, vitt vin och passerade tomater. Låt puttra i 5 minuter. Lägg i blåmusslorna. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig ca 3–5 minuter. Smaka av med salt.
Servering: Servera musslorna rykande heta tillsammans med det grillade vitlöksbrödet. Doppa och dela gärna!